1. Oblicz pole równoległoboku o bokach 3 i 6 oraz kącie 150 stopni
P=3x6x150=9
2.Przekątna prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość 12 cm i tworzy z jejo podstawą kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca
Kto mi wytumaczy co z czego powstało
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 19 lut 2012, 12:51
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Kto mi wytumaczy co z czego powstało
wzór na pole równoległoboku o bokach a,b i kącie \(\alpha\) zawartym między nimi wyraża się wzorem:
\(P=ab sin\alpha\)
czyli tutaj \(P=3 \cdot 6\cdot sin(150^{\circ})=18 \cdot sin(90^{\circ}+60^{\circ})=18 \cdot cos(60^{\circ})=18 \cdot \frac{1}{2}=9\)
\(P=ab sin\alpha\)
czyli tutaj \(P=3 \cdot 6\cdot sin(150^{\circ})=18 \cdot sin(90^{\circ}+60^{\circ})=18 \cdot cos(60^{\circ})=18 \cdot \frac{1}{2}=9\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)