1. Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego (an) gdzie a1=4 q=-1oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
2. Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) gdzie a1=1 a5=9
3. Oblicz pole równoległoboku o bokach 3 i 6 oraz kącie 150 stopni
4.Przekątna prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość 12 cm i tworzy z jejo podstawą kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca
Pilnie egzamin ratunku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 19 lut 2012, 12:51
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Pilnie egzamin ratunku
3
\(P=3 \cdot 6 \cdot sin150=9\)
\(P=3 \cdot 6 \cdot sin150=9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Pilnie egzamin ratunku
\(2
a=1
a+4r=9
1+4r=9
r=2
a_n=1+(n-1)2=1+2n-2=2n-1\)
a=1
a+4r=9
1+4r=9
r=2
a_n=1+(n-1)2=1+2n-2=2n-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya