Geometria...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia34_95
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 17 sty 2013, 15:39
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Geometria...

Post autor: gosia34_95 »

Czy na kartce o wymiarach 14,5cm i 22cm mozna narysować siatkę ostrosłupa o podstawie trójkąta równobocznego o boku 6cm, jeżeli jedna z jego krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy i ma długość 10cm? Jeśli nie, narysuj siatkę tego ostrosłupa w odpowiedniej skali.


Czy tafla szkła ornamentowego o powierzchni 0,15m^2 wystarczy na wykonanie dwunastu ozdobnych szybek prostokątnych o wymiarach 16cm i 8 cm??
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Geometria...

Post autor: radagast »

gosia34_95 pisze:Czy na kartce o wymiarach 14,5cm i 22cm mozna narysować siatkę ostrosłupa o podstawie trójkąta równobocznego o boku 6cm, jeżeli jedna z jego krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy i ma długość 10cm? Jeśli nie, narysuj siatkę tego ostrosłupa w odpowiedniej skali.
Chyba nie wystarczy (nie można):
ScreenHunter_198.jpg
ScreenHunter_198.jpg (15.69 KiB) Przejrzano 759 razy
\(h_3=5\\h_2=3 \sqrt{3} \\h_1= \sqrt{127}\\ \\d=10 \sqrt{3}\)
wprawdzie \(h_1+h_2+h_3<22\)
ale
\(d=10 \sqrt{3}>14,5\)

A może jakby to jakoś sprytnie obrócić ....
Mam wątpliwości. Narysuj to sobie dokładnie (skopiuj mój rysunek używając cyrkla i linijki z podziałką) , wytnij i poobracaj na kartce o wymiarach 14,5cmx22 cm. Napisz co Ci wyszło. Metoda prymitywna ale skuteczna :D
ODPOWIEDZ