bryłyy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda112xd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

bryłyy

Post autor: magda112xd »

Szklana kula waży 640g. Sprawdź czy Kasia może ją zapakować do szcześciennego pudełka o krawędzi 9 cm wiedząc ze gęstość szkła wynosi 2,5 g/cm3
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Objętość kuli :
\(640:2,5=256 cm^3\\
R=?
\frac{4}{3}\pi R^3=256\\
R^3=\frac{3\cdot 256}{4\pi}\approx 61,12 \\
R=3,94\)

\(2R\approx 8 cm<9cm\)
Może zapakować.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ