zadanie z brył

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda112xd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

zadanie z brył

Post autor: magda112xd »

1 .drewniana osłonka na doniczkę ma kształt walca o średnicy podstawy równej 0,16m i wysokosci 0,2m . ile puszek lakieru trzeba kupić ,aby wystarczyło na pomalowanie wewnątrz i na zewnątrz 100 takich osłonek ,jeśli jedna puszka lakiueru wystarcza na pomalowanie 5 m2 powierzchni

2. Z ciasta w kształcie koła o promieniu 9cm upieczono trzy jednakowe rożki w kształcie stożków. ile trzeba zapłacić za napełnienie tych rożków bitą śmietaną jeśli 1l bitej smietany kosztuje 15zł
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(2r=0,16m\\r=0,08m\\H=0,2m\\P_d=2\pi\cdot0,08^2+2\cdot2\pi\cdot0,08\cdot0,2=\\=\pi\cdot0,0064+0,064\pi=0,0128\pi+0,064\pi=0,0768\pi m^2\approx0,24115m^2\)

\(100P_d\approx24,115m^2\)

\(24,115:54,823\)

Trzeba kupić 5 puszek farby
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(2\pi r=\frac{1}{3}\cdot2\pi\cdot9\\r=3cm\\l=9cm\\H^2+3^2=9^2\\H^2=81-9=72\\H=6\sqrt{2}cm\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot3^2\cdot6\sqrt{2}=18\pi\sqrt{2}cm^3\\3V=54\pi\sqrt{2}cm^3\approx239,8cm^3=0,2398l\\0,2398\cdot15\approx3,60zl\)
ODPOWIEDZ