Anna i Krzysztof przywieźli z Egiptu przyciski do papieru w kształcie piramid. Piramida Anny była bazaltowa, miała 8cm wysokości, a pole jej podstawy było równe 36cm2. Piramida Krzysztofa miała krawędź podstawy równą 8cm, wysokość 6cm i wykonana była z alabastru. Gęstość alabastru wynosi 2,5g/cm3, a gęstoś bazaltu 3000kg/m3. Korzystając z tych danych, ustal,które zdanie jest prawdziwe,a które fałszywe.
a) Piramida Anny była lżejsza od piramidy Krzysztofa
b) Piramida Anny była cięższa od piramidy Krzysztofa
c) Obie piramidy ważyły tyle samo
d) Piramida Krzysztofa była o 32g cięższa od piramidy Anny
proszę o odpowiedz
zadanie z brył
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Objętość piramidy Anny:
\(V_A=\frac{1}{3}\cdot36\cdot8=96cm^3\)
Ciężar tej piramidy:
\(d=3000\frac{kg}{m^3}=3000\cdot\frac{1000g}{1000000cm^3}=3\frac{g}{cm^3\)
\(F_A=96cm^3\cdot3\frac{g}{cm^3}=288g\)
Objętość piramidy Krzysztofa"
\(V_K=\frac{1}{3}\cdot8^2\cdot6=128cm^3\)
Ciężar tej piramidy;
\(F_K=128cm^3\cdot2,5\frac{g}{cm^3}=320g\)
\(320-288=32g\)
Prawdziwe są zdania a) i d)
Fałszywe są zdania b) i c)
\(V_A=\frac{1}{3}\cdot36\cdot8=96cm^3\)
Ciężar tej piramidy:
\(d=3000\frac{kg}{m^3}=3000\cdot\frac{1000g}{1000000cm^3}=3\frac{g}{cm^3\)
\(F_A=96cm^3\cdot3\frac{g}{cm^3}=288g\)
Objętość piramidy Krzysztofa"
\(V_K=\frac{1}{3}\cdot8^2\cdot6=128cm^3\)
Ciężar tej piramidy;
\(F_K=128cm^3\cdot2,5\frac{g}{cm^3}=320g\)
\(320-288=32g\)
Prawdziwe są zdania a) i d)
Fałszywe są zdania b) i c)