bryły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
bryły
Szklanka na sok ma kształt graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego krawędź podstawy ma 7 cm a suma wszystkich krawędzi wynosi 96 cm grubość dna szklanki jest równa 2 cm. Ile takich szklanek można wypełnić do 3/4 ich wysokośći 1l soku pomarańczowego?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wymiary wewnętrzne szklanki:
7cm na 7 cm na (h-2cm=5cm
Suma wszystkich krawędzi
\(8\cdot 7cm+4\cdot h=96 cm\\
56+4h=96\\
4h=40\\h=10\)
Odliczając 2cm grubości dna masz wymiar wysokości wnętrza szklanki=10-2=8 cm.
Pojemność szklanki o wysokości \(\frac{3}{4}\cdot 8 cm=6 cm\) w decymetrach:
\(V=0,7\cdot 0,7\cdot 0,6=0.294 \;dm^3=0,294\;l\)
\(1l:0,294l=3,4014\approx 3,5\)
Około 3 i pół szklanki.
7cm na 7 cm na (h-2cm=5cm
Suma wszystkich krawędzi
\(8\cdot 7cm+4\cdot h=96 cm\\
56+4h=96\\
4h=40\\h=10\)
Odliczając 2cm grubości dna masz wymiar wysokości wnętrza szklanki=10-2=8 cm.
Pojemność szklanki o wysokości \(\frac{3}{4}\cdot 8 cm=6 cm\) w decymetrach:
\(V=0,7\cdot 0,7\cdot 0,6=0.294 \;dm^3=0,294\;l\)
\(1l:0,294l=3,4014\approx 3,5\)
Około 3 i pół szklanki.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.