1. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o wysokości 6 i ramieniu nachylonym do podstawy trójkąta pod kątem 30 stopni. Powierzchnia boczna jest równa?
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnej długości 4. Objętość tego stożka jest równa?
3.Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Suma długości wysokości i promienia podstawy stożka jest równą 6. Średnica podstawy stożka jest równa?
4.Wysokość stożka jest o 4 krótsza od jego tworzącej. Kat między tworzącą i wysokością ma miarę 60 stopni. Oblicz długość tworzącej stożka.
5. Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni, pole powierzchni bocznej jest równe 162 \(\pi\). Oblicz objętość stożka.
bardzo proszę również o rysunki.
Stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stożek
2
\(h=r
r \sqrt{2}=4
r=2 \sqrt{2}
V= \frac{1}{3} \pi r^2h= \frac{1}{3} \pi (2 \sqrt{2} ) ^3= \frac{16 \sqrt{2} \pi }{3}\)
\(h=r
r \sqrt{2}=4
r=2 \sqrt{2}
V= \frac{1}{3} \pi r^2h= \frac{1}{3} \pi (2 \sqrt{2} ) ^3= \frac{16 \sqrt{2} \pi }{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stożek
1
\(tg30= \frac{6}{r}
\frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6}{r}
r=6 \sqrt{3}
sin30= \frac{6}{l}
\frac{1 }{2} = \frac{6}{l}
l=12
P_b= \pi rl=72 \sqrt{3} \pi\)
\(tg30= \frac{6}{r}
\frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6}{r}
r=6 \sqrt{3}
sin30= \frac{6}{l}
\frac{1 }{2} = \frac{6}{l}
l=12
P_b= \pi rl=72 \sqrt{3} \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stożek
3
\(h+r=6
h=6-r
tg30= \frac{h}{r}
\frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6-r}{r}
\sqrt{3}r=18-3r
r(3+ \sqrt{3}) \cdot \frac{(3- \sqrt{3}) }{(3- \sqrt{3}) } =18
\frac{6r}{(3- \sqrt{3})}=18
r=3(3- \sqrt{3})
2r=6(3- \sqrt{3})\)
\(h+r=6
h=6-r
tg30= \frac{h}{r}
\frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{6-r}{r}
\sqrt{3}r=18-3r
r(3+ \sqrt{3}) \cdot \frac{(3- \sqrt{3}) }{(3- \sqrt{3}) } =18
\frac{6r}{(3- \sqrt{3})}=18
r=3(3- \sqrt{3})
2r=6(3- \sqrt{3})\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stożek
4
\(cos60= \frac{l-4}{l}
0.5= \frac{l-4}{l}
l=2l-8
l=8\)
\(cos60= \frac{l-4}{l}
0.5= \frac{l-4}{l}
l=2l-8
l=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stożek
5
\(p_b= \pi rl=162 \pi
rl=162
cos60= \frac{r}{l}
0.5= \frac{r}{l}
l=2r
2r^2=162
r^2=81
r=9
tg60= \frac{h}{r}
\sqrt{3} = \frac{h}{9}
h=9 \sqrt{3}
V= \frac{1}{3} \pi r^2h=27 \sqrt{3} \pi\)
\(p_b= \pi rl=162 \pi
rl=162
cos60= \frac{r}{l}
0.5= \frac{r}{l}
l=2r
2r^2=162
r^2=81
r=9
tg60= \frac{h}{r}
\sqrt{3} = \frac{h}{9}
h=9 \sqrt{3}
V= \frac{1}{3} \pi r^2h=27 \sqrt{3} \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya