Matematyka - Równania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Marta922
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 gru 2012, 17:02
Płeć:

Matematyka - Równania

Post autor: Marta922 »

Zad.2
a) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A=(1;4) i B=(-3;-2)

b) Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y= 6x-10 przechodzącej przez punkt A=(-1;2) oraz równanie prostej prostopadłej do tych prostych przechodzącej przez punkt B=(0;-3)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Matematyka - Równania

Post autor: josselyn »

a)
\(4=a+b
-2=-3a+b
-------\)

odjac stronami
\(6=4a
a=1.5
4=a+b
4=1.5+b
b=2.5
y=ax+b
y=1.5x+2.5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Matematyka - Równania

Post autor: josselyn »

b)
\(y=6x+b
2=-6+b
b=8
y=6x+8\)

równoległa
\(y=- \frac{1}{6}x+c
-3=0+c
c=-3
y=- \frac{1}{6}x-3\)

prostopadła
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ