zbiory, wielomiany. funkcje

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiag910714
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

zbiory, wielomiany. funkcje

Post autor: kasiag910714 »

1. Dane są zbiory: A = (-3;3), do którego należą liczby x spełniające nierówność \(\begin{vmatrix}x-1 \end{vmatrix}\)\(\le 3\). Podaj wszystkie liczby całkowite należące jednocześnie do obu zbiorów.

2. Dane są wielomiany w(x) = \(2x^3-x^2+3x-4\) i p(x) = \(4x^3-2x^2+2x-1\). Stopień wielomianu q(x)=2x(x)- p(x) jest równy:
a.6
b.3
c.2
d.1

3.Punkt P (x,y) należy do wykresu funkcji y=\(( \sqrt{3})^2\). Obie współrzędne punktu P są liczbami wymiernymi dla:
a.x=-2
b.x=-1
c.x=1
d.x=3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory, wielomiany. funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze:1. Dane są zbiory: A = (-3;3), do którego należą liczby x spełniające nierówność \(\begin{vmatrix}x-1 \end{vmatrix}\)\(\le 3\). Podaj wszystkie liczby całkowite należące jednocześnie do obu zbiorów.

\(|x-1|\leq 3\\
x-1\leq 3 \wedge x-1\geq-3\\
x\leq 4 \wedge x\geq -2\\
x\in[-2,4]\)

do obu zbiorów należą: \(\{-2,-1,0,1,2\}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 20:17 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory, wielomiany. funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze:
3.Punkt P (x,y) należy do wykresu funkcji y=\(( \sqrt{3})^2\). Obie współrzędne punktu P są liczbami wymiernymi dla:
a.x=-2
b.x=-1
c.x=1
d.x=3
na pewno ta funkcja tak wygląda?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: zbiory, wielomiany. funkcje

Post autor: Galen »

eresh pisze:
kasiag910714 pisze:1. Dane są zbiory: A = (-3;3), do którego należą liczby x spełniające nierówność \(\begin{vmatrix}x-1 \end{vmatrix}\)\(\le 3\). Podaj wszystkie liczby całkowite należące jednocześnie do obu zbiorów.

\(|x-1|\leq 3\\
x-1\leq 3 \wedge x-1\geq-3\\
x\leq 4 \wedge x\geq -2\\
x\in[-2,4]\)

do obu zbiorów należą: \(\{-2,-1,0,1,2,4\}\)
Jednak część wspólna inna:
\(A=(-3;3)\\
B\;:\;|x-1|\le 3\\
-3\le x-1\le 3\\
-2\le x\le 4\\
B=<-2;4>\\
A \cap B=<-2;3)\)

Liczby całkowite to :-2,-1,0,1,2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiory, wielomiany. funkcje

Post autor: eresh »

Galen pisze:
eresh pisze:
kasiag910714 pisze:1. Dane są zbiory: A = (-3;3), do którego należą liczby x spełniające nierówność \(\begin{vmatrix}x-1 \end{vmatrix}\)\(\le 3\). Podaj wszystkie liczby całkowite należące jednocześnie do obu zbiorów.

\(|x-1|\leq 3\\
x-1\leq 3 \wedge x-1\geq-3\\
x\leq 4 \wedge x\geq -2\\
x\in[-2,4]\)

do obu zbiorów należą: \(\{-2,-1,0,1,2,4\}\)
Jednak część wspólna inna:
\(A=(-3;3)\\
B\;:\;|x-1|\le 3\\
-3\le x-1\le 3\\
-2\le x\le 4\\
B=<-2;4>\\
A \cap B=<-2;3)\)

Liczby całkowite to :-2,-1,0,1,2
faktycznie :oops:
dziękuję, już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ