1. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 18 cm. Oblicz pole podstawy tego ostrosłupa jeśli krawędź podstawy ma długość a . Zaś wysokość ściany bocznej wynosi 4 cm
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i krawędzi bocznej 5
3. Oblicz objętość ostrosłupa prostego o podstawie prostokąta o wymiarach 4 cm x 6 cm i krawędzi bocznej 5 cm .
Proszę o dokładne rozwiązanie i jakby był rysunek to proszę ;p
Ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Ostrosłup
\(2
h^2+2^2=5^2
h^2=21
h= \sqrt{21}
P_c=4^2+4 \cdot 0.5 \cdot 4 \cdot \sqrt{21}=16+8 \sqrt{21}\)
h^2+2^2=5^2
h^2=21
h= \sqrt{21}
P_c=4^2+4 \cdot 0.5 \cdot 4 \cdot \sqrt{21}=16+8 \sqrt{21}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Ostrosłup
Ściana boczna ma powierzchnię \(\frac{18}{3}=6\)kasiag910714 pisze:1. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 18 cm. Oblicz pole podstawy tego ostrosłupa jeśli krawędź podstawy ma długość a . Zaś wysokość ściany bocznej wynosi 4 cm
no to \(\frac{1}{2}a \cdot 4=6\) stąd \(a=3\)
Podstawa ma więc pole \(\frac{a^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{9 \sqrt{3} }{4} cm^2\)