1. Rozwiąż nierówność \(m-8x \ge 0\), jeżeli \(m=log \sqrt{3} 9\)
2. Oblicz \(tg \alpha\),jeśli \(\alpha\) jest kątem ostrym oraz \(sin^2\) \(\alpha=0.64\)
Proszę o dokładne rozwiązanie !!!
nirówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nirówność
2
\(\sin^2\alpha = 0,64 \Rightarrow \sin\alpha = 0,8\\
1-\cos^2\alpha = 0,64 \Rightarrow \cos^2\alpha = 0,36 \Rightarrow \cos\alpha =0,6\\
\tan\alpha = \frac{0,8}{0,6}=\frac{4}{3}\)
\(\sin^2\alpha = 0,64 \Rightarrow \sin\alpha = 0,8\\
1-\cos^2\alpha = 0,64 \Rightarrow \cos^2\alpha = 0,36 \Rightarrow \cos\alpha =0,6\\
\tan\alpha = \frac{0,8}{0,6}=\frac{4}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nirówność
\(m=\log_{\sqrt{3}}9\\
(\sqrt{3})^m=(\sqrt{3})^4\\
m=4\)
\(m-8x\geq 0\\
4-8x\geq 0\\
-8x\geq -4\\
x\leq\frac{1}{2}\)
(\sqrt{3})^m=(\sqrt{3})^4\\
m=4\)
\(m-8x\geq 0\\
4-8x\geq 0\\
-8x\geq -4\\
x\leq\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę