Potęgowanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
flatron12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2012, 21:30
Podziękowania: 19 razy

Potęgowanie

Post autor: flatron12 »

Zapisz w postaci jednej potęgi o podstawie 2,3 lub 5

\(a) 32

b)27^4

c) (3^2)^4 \cdot (3^5)^3

d) 125 \cdot 5^6 : 25^3

e) 16 \cdot 8 \cdot (-2)^7

f) 3^{-4} \cdot 3 \cdot 3^6\)



2. Oblicz

\([( \frac{1}{2})^{-2} + ( \frac{1}{2})^{-3}+(-2)^0]^{-1}\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Potęgowanie

Post autor: patryk00714 »

a) \(32=2^5\)

b) \(27^4=3^{12}\)

c) \((3^2)^4\cdot (3^5)^3=3^8 \cdot 3^{15}=3^{8+15}=3^{23}\)

d) \(5^3 \cdot 5^6:25^3=5^9:5^6=5^3\)

e) \(2^4 \cdot 2^3 \cdot (2^6)(-2)=2^{13}(-2)=-2^{14}\)

f) \(3^3\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a)\\
32=2^5\\
b)\\
27^4=(3^3)^4=3^{12}\\
c)\\
(3^2)^4\cdot (3^5)^3=3^8\cdot 3^{15}=3^{23}\\
d)\\
5^3\cdot 5^6:(5^2)^3=5^9:5^6=5^3\\
e)\\
2^4\cdot 2^3\cdot (-2)^7=-(2^{7+7})=-(2^{14})\\
f)\\
3^{-4}\cdot 3\cdot 3^6=3^{-4+7}=3^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.2
\((4+8+1)^{-1}=13^{-1}=\frac{1}{13}\)
Najpierw wylicz potęgi poszczególnych składników.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
flatron12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2012, 21:30
Podziękowania: 19 razy

Re: Potęgowanie

Post autor: flatron12 »

Bardzo dziękuje za tak szybkie odpowiedzi. Nigdzie indziej nie znalazłam odpowiedzi na te zadania. raz jeszcze dziękuje !
ODPOWIEDZ