procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

procenty

Post autor: malgos382 »

1. Dzieci otrzymały łącznie 24 prezenty i było to 60 % wszystkich gwiazdkowych prezentów. Ile było wszystkich prezentów?

2.Bombki na choince były tylko w dwóch kolorach - czerwony i złotym. Bombek czerwonych było 40, a złotych o 30% więcej. Ile bombek wisiało na choince?


i proszę o wyjaśnienie..:)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(0,6x=24\\
x=\frac{24}{0,6}\\
x=40\)

2)
Liczba złotych stanowi 130% z liczby czerwonych
\(\frac{130}{100}\cdot 40=1,3\cdot 40=52\)
Na choince jest 40 czerwonych i 52 złote.
Razem masz 40+52=92 bombki.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ