proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Na półce w spiżarni Kubusia Puchatka stoją słoiki z różnymi gatunkami miodu: lipowym,
wrzosowym, gryczanym i wielokwiatowym. Kubuś policzył, że słoiki z miodem lipowym
stanowią szóstą część miodowych zapasów,
3/5 pozostałych słoików stanowią słoiki z miodem wrzosowym, a
3/4 reszty, to słoiki z miodem gryczanym. W pozostałych dwóch słoikach był
miód wielokwiatowy. Ile słoików z poszczególnymi gatunkami miodu znajdowało się
w spiżarni Kubusia Puchatka?
dziękuję
słoiki miodu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: słoiki miodu
\(lipowy= \frac{1}{6}x
wrzosowy= (x-\frac{1}{6}x) \cdot 0.6=0.5x
gryczny=(x-0.5x- \frac{1}{6}x) \cdot 0.75=0.25x
wielokwiatowy=2
\frac{1}{6}x+0.5x+0.25x+2=x/ \cdot 24
4x+12x+6x+48=24x
x=24\)
wrzosowy= (x-\frac{1}{6}x) \cdot 0.6=0.5x
gryczny=(x-0.5x- \frac{1}{6}x) \cdot 0.75=0.25x
wielokwiatowy=2
\frac{1}{6}x+0.5x+0.25x+2=x/ \cdot 24
4x+12x+6x+48=24x
x=24\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya