proszę o pomoc w rozwiązaniu:
W ciągu ilu minut odległość 240 m pomiędzy dwoma kwiatami pokona pszczoła lecąca z kwiatka na kwiatek z prędkością 30 km/h?
dziękuję
pszczoła lecąca z kwiatka na kwiatek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: pszczoła lecąca z kwiatka na kwiatek
\(1000 \text{m} \ - \ 1 \text{km} \\ 240 \text{m} \ - \ x \text{km} \\
x= \frac{240}{1000} =\frac{6}{25}\)
Jeżeli w ciągu godziny pokona 30 km, to w jakim czasie pokona \(\frac{6}{25}\) km?
\(30 \ - \ 1 \\
\frac{6}{25} \ - \ x \\
x=\frac{1}{125}\text{h}=\frac{12}{25}\text{min}\)
x= \frac{240}{1000} =\frac{6}{25}\)
Jeżeli w ciągu godziny pokona 30 km, to w jakim czasie pokona \(\frac{6}{25}\) km?
\(30 \ - \ 1 \\
\frac{6}{25} \ - \ x \\
x=\frac{1}{125}\text{h}=\frac{12}{25}\text{min}\)