wartości wyrażeń na zaliczenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamafiwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lis 2012, 09:38
Płeć:

wartości wyrażeń na zaliczenie

Post autor: kamafiwa »

proszę o pomoc mam problem z rozwiązaniem tego zadania zrobiłam przykłady b,c i d ale niestety nie wiem jak zrobić a. Proszę o sprawdzenie czy przykłady są prawidłowo wykonane jeżeli nie to ewentualne naniesienie poprawek

oblicz wartości wyrażeń
a)
\(\frac{ 9^{-3} }{3 ^{2} }\)

b)
\(\frac{ 6^{2}- 6^{3} }{ 6^{5} }\)
rozwiązanie
\(\frac{36-216}{7776} = \frac{-180}{7776}= -0,023\)
c)
\(\frac{ 4^{5} \cdot 6^{-2} }{12 ^{3} }\)
rozwiązanie
\(\frac{1024 \cdot 36}{1728} = \frac{36864}{1728} = 21,3\)
d)
\(log _{2}8 + log_{3}27\)
rozwiązanie
3+3=6
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: wartości wyrażeń na zaliczenie

Post autor: josselyn »

a)
\(\frac{ 9^{-3} }{3 ^{2} }= \frac{(3^2)^{-3}}{3^2}= \frac{3^{-6}}{3^2}=3^{-6-2}=3^{-8}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: wartości wyrażeń na zaliczenie

Post autor: josselyn »

b)
\(\frac{ 6^{2}- 6^{3} }{ 6^{5} }= \frac{6^2(1-6)}{6^5}= \frac{-5 \cdot 6^2}{6^5}=-5 \cdot 6^{2-5}=-5 \cdot 6^{-3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: wartości wyrażeń na zaliczenie

Post autor: josselyn »

c)
\(\frac{ 4^{5} \cdot 6^{-2} }{12 ^{3} }= \frac{(2^2)^5 \cdot (2 \cdot 3)^{-2}}{(2^2 \cdot 3)^3}= \frac{2^{10} \cdot 2^{-2} \cdot 3^{-2}}{(2^2)^3 \cdot 3^3}= \frac{2^{10-2} \cdot 3^{-2}}{2^6 \cdot 3^3}= \frac{2^8 \cdot 3^{-2}}{2^6 \cdot 3^3}=2^{8-6} \cdot 3^{-2-3}=2^2 \cdot 3^{-5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
kamafiwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lis 2012, 09:38
Płeć:

Post autor: kamafiwa »

a pozostałe przykłady rozumiem że są dobrze
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: wartości wyrażeń na zaliczenie

Post autor: josselyn »

d)
\(log _{2}8 + log_{3}27=3+3=6
log_28=x
8=2^x
2^3=2^x
x=3
log_327=y
27=3^y
3^3=3^y
y=3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
kamafiwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lis 2012, 09:38
Płeć:

Post autor: kamafiwa »

bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ