Witam was potrzebuję waszej rady aby zaliczyć matematykę przyznam sie ze jestem noga i nic nie rozumie z tego przedmiotu.
Zadanie 1.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna długości 10 cm. tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole boczne tego graniastosłupa.
Zadanie 2.
Rzucamy cztery razy symetryczną monetą. Niech A oznacza zdarzenie, że wypadnie dwa razy orzeł, a B oznacza zdarzenie, ze reszka wypadnie co najwyżej dwa razy. Obilcz P(A), P(B), sprawdź czy zdarzenia A i B są niezależne.
Zadanie 3.
Średnie miesięczne wynagrodzenie w pewnej firmie zatrudniającej 20 osób wynosiło 3200 zł. Zatrudniono nowego pracownika. Ile zarabia ten pracownik jeśli obecnie średnie miesięczne wynagrodzenie w firmie jest o 2% wyższe niż poprzednie.
Zadanie 4.
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa 12 cm, a wysokosć ściany bocznej 15 cm.
Zaliczenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 19 lut 2012, 12:51
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zaliczenie
1
\(cos60^{\circ}= \frac{a\sqrt{2}}{10}\)
\(5=a\sqrt{2}\)
\(a= \frac{5\sqrt{2}}{2}\)
\(sin60^{\circ}= \frac{H}{10}\)
\(H=5\sqrt{3}\)
\(V=a^2H= \frac{50}{4} \cdot 5\sqrt{3}= \frac{250\sqrt{3}}{4}= \frac{125}{2}\sqrt{3}\)
\(P_b=4 \cdot aH=4 \cdot \frac{25\sqrt{6}}{2} =50\sqrt{6}\)
\(cos60^{\circ}= \frac{a\sqrt{2}}{10}\)
\(5=a\sqrt{2}\)
\(a= \frac{5\sqrt{2}}{2}\)
\(sin60^{\circ}= \frac{H}{10}\)
\(H=5\sqrt{3}\)
\(V=a^2H= \frac{50}{4} \cdot 5\sqrt{3}= \frac{250\sqrt{3}}{4}= \frac{125}{2}\sqrt{3}\)
\(P_b=4 \cdot aH=4 \cdot \frac{25\sqrt{6}}{2} =50\sqrt{6}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zaliczenie
4
\(H^2+( \frac{a \sqrt{3} }{6} )^2=h^2
144+ \frac{a^2}{12}=225
a=18 \sqrt{3}
V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H=972 \sqrt{3}\)
\(H^2+( \frac{a \sqrt{3} }{6} )^2=h^2
144+ \frac{a^2}{12}=225
a=18 \sqrt{3}
V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} H=972 \sqrt{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zaliczenie
3
\(\frac{n}{20}=3200
n=64000
\frac{n+x}{21}=3200 \cdot 1,02
n+x=68544
x=68544-n=4544\)
\(\frac{n}{20}=3200
n=64000
\frac{n+x}{21}=3200 \cdot 1,02
n+x=68544
x=68544-n=4544\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zaliczenie
2
\(\overline{\overline{A}}= 4
\overline{\overline{ \Omega }}= 16
P(A)=0.25
\overline{\overline{B}}= 9
P(B)= \frac{9}{16}
\overline{\overline{A \cap B}}= 4
P(A \cap B)=0.25
P(A \cap B) = P(A)P(B)
0.25 \neq 0.25 \cdot \frac{9}{16}\)
\(\overline{\overline{A}}= 4
\overline{\overline{ \Omega }}= 16
P(A)=0.25
\overline{\overline{B}}= 9
P(B)= \frac{9}{16}
\overline{\overline{A \cap B}}= 4
P(A \cap B)=0.25
P(A \cap B) = P(A)P(B)
0.25 \neq 0.25 \cdot \frac{9}{16}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya