znajdz procent

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piwo2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 24 lis 2010, 21:03
Płeć:

znajdz procent

Post autor: piwo2323 »

w pewnej klasie 52 % uczniów dojeżdża do szkoły tramwajem. 4% uczniów dojeżdża pociągiem i tramwajem. a 40% uczniów nie korzysta z żadnych środków lokomocji. jaki % uczniów w tej kl dojeżdża pociągiem?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

40%-nie korzysta
52%-4%=48%--tylko tramwajem
4%-tramwajem i pociągiem
x%-tylko pociągiem
40+48+4+x=100
x=8%---i to jest odp.,że tylko pociągiem.
Jeśli doliczysz 4% otrzymasz wszystkich,którzy korzystają z pociągu,a jest ich 12%.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ