usuwanie niewymiernosci

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniaw094
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 27 lip 2012, 20:48
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

usuwanie niewymiernosci

Post autor: moniaw094 »

usun niewymiernosc

\(\frac{ 3\sqrt{2} }{2 \sqrt{5+ \sqrt{2} } }\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy tam w mianowniku nie powinno być
\(2\sqrt{5}+\sqrt{2}\) ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{ 3\sqrt{2} }{2 \sqrt{5+ \sqrt{2} } }=\frac{ 3\sqrt{2}\sqrt{5+ \sqrt{2}} }{2(5+ \sqrt{2}) }=\frac{ 3\sqrt{2}\sqrt{5+ \sqrt{2}} (5- \sqrt{2})}{2(5+ \sqrt{2})(5-\sqrt{2}) }=\frac{ 3\sqrt{5\sqrt{2}+2} (5- \sqrt{2})}{2(25-2)}=\frac{ \sqrt{5\sqrt{2}+2} (5- \sqrt{2})}{14}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Gdyby zapis był z dwoma pierwiastkami w mianowniku,to jest tak:
\(\frac{3\sqrt{2}}{2\sqrt{5}+\sqrt{2}}=\frac{3\sqrt{2}(2\sqrt{5}-\sqrt{2})}{(2\sqrt{5}+\sqrt{2})(2\sqrt{5}-\sqrt{2})}=\)

\(= \frac{6\sqrt{10}-6}{(2\sqrt{5})^2-(\sqrt{2})^2}= \frac{6 \sqrt{10}-6 }{20-2}= \frac{6(\sqrt{10}-1)}{18}= \frac{ \sqrt{10}-1 }{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
moniaw094
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 27 lip 2012, 20:48
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: moniaw094 »

Temat zapisalam poprawnie ;)
moniaw094
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 27 lip 2012, 20:48
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: moniaw094 »

W odpowiedziach mam podane tak jak wyszlo Galenowi, jednak wyraznie widac ze ten pierwiastek jest podwojny.
moniaw094
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 27 lip 2012, 20:48
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: moniaw094 »

chodzi mi o temat zadania
ODPOWIEDZ