Ile procent 1 metra stanowi:
a) 1 mm
b) 5 mm
Ile procent 1 kilometra stanowi:
a) 1 cm
b) 50 cm
Jaki procent liczby 72 stanowi liczba:
1; 9; 4; 18; 27; 36; 72; 108; 144 ?
Procenty...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
- Podziękowania: 88 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Procenty...
1
a
\(x%*1m=1mm
1m=100cm=1000mm
x%*1000=1
x%=0.001
x%=0.1%\)
b
\(x%1m=5mm
1m=100cm=1000mm
x%*1000=5
x%=0.005
x%=0.5%\)
a
\(x%*1m=1mm
1m=100cm=1000mm
x%*1000=1
x%=0.001
x%=0.1%\)
b
\(x%1m=5mm
1m=100cm=1000mm
x%*1000=5
x%=0.005
x%=0.5%\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Procenty...
2
\(1km=1000m=100000cm\)
a
\(x%1km=1cm
x%*100000=1
x%=0.00001
x%=0.001%\)
b
\(x%1km=50cm
x%*100000=50
x%=0.0005
x%=0.05%\)
\(1km=1000m=100000cm\)
a
\(x%1km=1cm
x%*100000=1
x%=0.00001
x%=0.001%\)
b
\(x%1km=50cm
x%*100000=50
x%=0.0005
x%=0.05%\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Procenty...
3
\(x%*72=1
x%= \frac{1}{72}
x= \frac{100}{72}
x%= \frac{100}{72} %\)
////
\(x%*72=9
x%= \frac{9}{72}
x%= \frac{1}{8}
x= \frac{100}{8}
x%= \frac{100}{8} %=12.5%\)
////
\(x%*72=4
x%= \frac{4}{72}
x%= \frac{1}{18}
x= \frac{100}{18}
x%= \frac{100}{18} %\)
///
\(x%*72=18
x%= \frac{18}{72}
x%= \frac{1}{4}
x= \frac{100}{4}
x%= \frac{100}{4} %=25%\)
///
\(x%*72=27
x%= \frac{27}{72}
x%= \frac{3}{8}
x= \frac{300}{8}
x%= \frac{300}{8} %=37.5%\)
///
\(x%*72=36
x%= \frac{36}{72}
x%= \frac{1}{2}
x= \frac{100}{2}
x%= \frac{100}{2} %=50%\)
///
\(x%*72=72
x%= \frac{72}{72}
x%= \frac{1}{1}
x= \frac{100}{1}
x%= \frac{100}{1} %=100%\)
///
\(x%*72=108
x%= \frac{108}{72}
x%= \frac{3}{2}
x= \frac{300}{2}
x%= \frac{300}{2} %=150%\)
///
\(x%*72=144
x%= \frac{144}{72}
x%= \frac{2}{1}
x= \frac{200}{1}
x%= \frac{200}{1} %=200%\)
\(x%*72=1
x%= \frac{1}{72}
x= \frac{100}{72}
x%= \frac{100}{72} %\)
////
\(x%*72=9
x%= \frac{9}{72}
x%= \frac{1}{8}
x= \frac{100}{8}
x%= \frac{100}{8} %=12.5%\)
////
\(x%*72=4
x%= \frac{4}{72}
x%= \frac{1}{18}
x= \frac{100}{18}
x%= \frac{100}{18} %\)
///
\(x%*72=18
x%= \frac{18}{72}
x%= \frac{1}{4}
x= \frac{100}{4}
x%= \frac{100}{4} %=25%\)
///
\(x%*72=27
x%= \frac{27}{72}
x%= \frac{3}{8}
x= \frac{300}{8}
x%= \frac{300}{8} %=37.5%\)
///
\(x%*72=36
x%= \frac{36}{72}
x%= \frac{1}{2}
x= \frac{100}{2}
x%= \frac{100}{2} %=50%\)
///
\(x%*72=72
x%= \frac{72}{72}
x%= \frac{1}{1}
x= \frac{100}{1}
x%= \frac{100}{1} %=100%\)
///
\(x%*72=108
x%= \frac{108}{72}
x%= \frac{3}{2}
x= \frac{300}{2}
x%= \frac{300}{2} %=150%\)
///
\(x%*72=144
x%= \frac{144}{72}
x%= \frac{2}{1}
x= \frac{200}{1}
x%= \frac{200}{1} %=200%\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Ułamek zamieniasz na procenty,czyli wyrażasz ułamek w postaci procentu.
Żeby to zrobić mnożysz ułamek przez 100% (czyli przez jedność,bo 100%=\(\frac{100}{100}=1\) ).Radzę tak
postąpić w trzecim zadaniu.
\(\frac{1}{72} \cdot 100%= \frac{100}{72}%= \frac{25}{18}%=1 \frac{7}{18}%\\
\frac{9}{72} \cdot 100%= \frac{1}{8} \cdot 100%= \frac{100}{8}%=12 \frac{1}{2}%\\
\frac{4}{72} \cdot 100%= \frac{1}{18}\cdot 100%= \frac{100}{18}%=5 \frac{5}{9}%\\
\frac{18}{72} \cdot 100%= \frac{1}{4}\cdot 100%=25%\\
\frac{27}{72} \cdot 100%= \frac{3}{8} \cdot 100%= \frac{300}{8}%=37 \frac{1}{2}%\\
\frac{36}{72} \cdot 100%= \frac{1}{2} \cdot 100%=50%\\
\frac{72}{72} \cdot 100%=1 \cdot 100%=100%\\
\frac{108}{72}\cdot 100%=1,5\cdot 100%=150%\\
\frac{144}{72}\cdot 100%=2\cdot 100%=200%\)
Żeby to zrobić mnożysz ułamek przez 100% (czyli przez jedność,bo 100%=\(\frac{100}{100}=1\) ).Radzę tak
postąpić w trzecim zadaniu.
\(\frac{1}{72} \cdot 100%= \frac{100}{72}%= \frac{25}{18}%=1 \frac{7}{18}%\\
\frac{9}{72} \cdot 100%= \frac{1}{8} \cdot 100%= \frac{100}{8}%=12 \frac{1}{2}%\\
\frac{4}{72} \cdot 100%= \frac{1}{18}\cdot 100%= \frac{100}{18}%=5 \frac{5}{9}%\\
\frac{18}{72} \cdot 100%= \frac{1}{4}\cdot 100%=25%\\
\frac{27}{72} \cdot 100%= \frac{3}{8} \cdot 100%= \frac{300}{8}%=37 \frac{1}{2}%\\
\frac{36}{72} \cdot 100%= \frac{1}{2} \cdot 100%=50%\\
\frac{72}{72} \cdot 100%=1 \cdot 100%=100%\\
\frac{108}{72}\cdot 100%=1,5\cdot 100%=150%\\
\frac{144}{72}\cdot 100%=2\cdot 100%=200%\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podobnie można zrobić pierwsze i drugie,wystarczy zamienić ułamek na procent.
1)
\(1mm=0,001m=0,001\cdot 100%=0,1%\;metra\\
5mm\;to\;\frac {5}{1000}m=0,005\cdot 100%=0,5% m\;czyli \frac{1}{2}% \;metra\\\)
2)
\(1cm=\frac{1}{100000}km=0,00001km\cdot 100%=0,001%\;kilometra\\
50cm=\frac{50}{100000}km=0,0005km\cdot 100%=0,05%\;kilometra=\frac{1}{20}%\;kilometra\)
1)
\(1mm=0,001m=0,001\cdot 100%=0,1%\;metra\\
5mm\;to\;\frac {5}{1000}m=0,005\cdot 100%=0,5% m\;czyli \frac{1}{2}% \;metra\\\)
2)
\(1cm=\frac{1}{100000}km=0,00001km\cdot 100%=0,001%\;kilometra\\
50cm=\frac{50}{100000}km=0,0005km\cdot 100%=0,05%\;kilometra=\frac{1}{20}%\;kilometra\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.