Chciałem się upewnić, czy dobrze zrobiłem te działania:
a) \(4,5 \cdot 5 \frac{5}{9} + 6,4 \cdot \frac{3}{8} = \frac{9}{2} \cdot \frac{50}{9} + \frac{32}{5} \cdot \frac{3}{8} = \frac{1}{1} + \frac{25}{1} + \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{1} = \frac{25}{1} + \frac{12}{5} = \frac{5}{1} + \frac{12}{1} = \frac{17}{1} = 17\)
b) \((3 \cdot 1\frac{1}{3} - 1,5) : 2,5= ( \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{3} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{1}{1} \cdot \frac{4}{1} - \frac{3}{2} ) : \frac{5}{2} = (\frac{4}{1} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{2}{1} - \frac{3}{1}) : \frac{5}{2} = -1 \cdot \frac{2}{5} = -1 \cdot 0,4 = -0,4\)
c) \(1 \frac{1}{2} : [(1 \frac{1}{4} : 1 \frac{2}{3}) : 1 \frac{1}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} : \frac{5}{3}) : \frac{6}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} \cdot \frac{3}{5} \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : [( \frac{1}{4} \cdot \frac{3}{1}) \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : ( \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6}) = \frac{3}{2} : ( \frac{1}{4} \cdot \frac{5}{2}) = \frac{3}{2} : \frac{5}{8} = \frac{3}{2} \cdot \frac{8}{5} = \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{5} = \frac{12}{5} = 2 \frac{2}{5} = 2,4\)
d) \(\frac{ \frac{17}{40} - 0,2 }{1 \frac{3}{5} } = \frac{ \frac{17}{40} - \frac{1}{5} }{ \frac{8}{5} } = \frac{ \frac{17}{40} - \frac{8}{40} }{ \frac{8}{5} } = \frac{ \frac{9}{40} }{ \frac{8}{5} } = \frac{9}{40} : \frac{8}{5} = \frac{9}{40} \cdot \frac{5}{8} = \frac{9}{8} \cdot \frac{1}{8} = \frac{9}{64}\)
Wykonaj działania...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
- Podziękowania: 88 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wykonaj działania...
Są błędy:
\(4,5 \cdot 5 \frac{5}{9} + 6,4 \cdot \frac{3}{8} = \frac{9}{2} \cdot \frac{50}{9} + \frac{32}{5} \cdot \frac{3}{8} = \frac{1}{1} \cdot \frac{25}{1} + \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{1} = \frac{125}{5} + \frac{12}{5} = \frac{137}{5}=27 \frac{2}{5}\)
powinno być :jakisuzytkownik pisze:Chciałem się upewnić, czy dobrze zrobiłem te działania:
a) \(4,5 \cdot 5 \frac{5}{9} + 6,4 \cdot \frac{3}{8} = \frac{9}{2} \cdot \frac{50}{9} + \frac{32}{5} \cdot \frac{3}{8} = \frac{1}{1} + \frac{25}{1} + \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{1} = \frac{25}{1} + \frac{12}{5} = \frac{5}{1} + \frac{12}{1} = \frac{17}{1} = 17\)
\(4,5 \cdot 5 \frac{5}{9} + 6,4 \cdot \frac{3}{8} = \frac{9}{2} \cdot \frac{50}{9} + \frac{32}{5} \cdot \frac{3}{8} = \frac{1}{1} \cdot \frac{25}{1} + \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{1} = \frac{125}{5} + \frac{12}{5} = \frac{137}{5}=27 \frac{2}{5}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wykonaj działania...
a tu:
\((3 \cdot 1\frac{1}{3} - 1,5) : 2,5= ( \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{3} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{1}{1} \cdot \frac{4}{1} - \frac{3}{2} ) : \frac{5}{2} = ( \frac{8}{2} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = - \frac{5}{2} \cdot \frac{2}{5} = -1\)
powinno być:jakisuzytkownik pisze:
b) \((3 \cdot 1\frac{1}{3} - 1,5) : 2,5= ( \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{3} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{1}{1} \cdot \frac{4}{1} - \frac{3}{2} ) : \frac{5}{2} = (\frac{4}{1} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{2}{1} - \frac{3}{1}) : \frac{5}{2} = -1 \cdot \frac{2}{5} = -1 \cdot 0,4 = -0,4\)
\((3 \cdot 1\frac{1}{3} - 1,5) : 2,5= ( \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{3} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = ( \frac{1}{1} \cdot \frac{4}{1} - \frac{3}{2} ) : \frac{5}{2} = ( \frac{8}{2} - \frac{3}{2}) : \frac{5}{2} = - \frac{5}{2} \cdot \frac{2}{5} = -1\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wykonaj działania...
Tu z kolei:
jest raczek okjakisuzytkownik pisze:
c) \(1 \frac{1}{2} : [(1 \frac{1}{4} : 1 \frac{2}{3}) : 1 \frac{1}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} : \frac{5}{3}) : \frac{6}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} \cdot \frac{3}{5} \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : [( \frac{1}{4} \cdot \frac{3}{1}) \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : ( \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6}) = \frac{3}{2} : ( \frac{1}{4} \cdot \frac{5}{2}) = \frac{3}{2} : \frac{5}{8} = \frac{3}{2} \cdot \frac{8}{5} = \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{5} = \frac{12}{5} = 2 \frac{2}{5} = 2,4\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 18:53 przez radagast, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: z kolei
Powód: z kolei
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wykonaj działania...
Tu chyba też ok.jakisuzytkownik pisze:
d) \(\frac{ \frac{17}{40} - 0,2 }{1 \frac{3}{5} } = \frac{ \frac{17}{40} - \frac{1}{5} }{ \frac{8}{5} } = \frac{ \frac{17}{40} - \frac{8}{40} }{ \frac{8}{5} } = \frac{ \frac{9}{40} }{ \frac{8}{5} } = \frac{9}{40} : \frac{8}{5} = \frac{9}{40} \cdot \frac{5}{8} = \frac{9}{8} \cdot \frac{1}{8} = \frac{9}{64}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
- Podziękowania: 88 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Wykonaj działania...
Ale strona techniczna rachunków, o której mówisz, nie może mieć wpływu na wynik. A Radagast wyszły inne wyniki niż Twoje.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wykonaj działania...
@Crazy Driver, dziękuję za poprawkę ortograficznąradagast pisze:Tu z kolei:jest raczek okjakisuzytkownik pisze:
c) \(1 \frac{1}{2} : [(1 \frac{1}{4} : 1 \frac{2}{3}) : 1 \frac{1}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} : \frac{5}{3}) : \frac{6}{5}] = \frac{3}{2} : [( \frac{5}{4} \cdot \frac{3}{5} \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : [( \frac{1}{4} \cdot \frac{3}{1}) \cdot \frac{5}{6}] = \frac{3}{2} : ( \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{6}) = \frac{3}{2} : ( \frac{1}{4} \cdot \frac{5}{2}) = \frac{3}{2} : \frac{5}{8} = \frac{3}{2} \cdot \frac{8}{5} = \frac{3}{1} \cdot \frac{4}{5} = \frac{12}{5} = 2 \frac{2}{5} = 2,4\)