Jedno równanie wymierne 5/x = 0

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
niachoping
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 cze 2012, 02:35

Jedno równanie wymierne 5/x = 0

Post autor: niachoping »

Witam.
Jak rozwiązać takie równanie wymierne :

5/x = 0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ono jest sprzeczne. (Nie ma ani jednego rozwiązania)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Jedno równanie wymierne 5/x = 0

Post autor: josselyn »

\(\frac{5}{x}=0
x \neq 0
\frac{5}{x}=0 /*x
5=0\)

sprezcnosc
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Jedno równanie wymierne 5/x = 0

Post autor: Matematyk_64 »

josselyn pisze:\(\frac{5}{x}=0
x \neq 0
\frac{5}{x}=0 /*x
5x=0
x=0 \notin D_f\)

sprezcnosc
\(\frac{5}{x}=0 /*x
5=0\)

Już tu jest sprzeczność :)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{5}{x}=0\)
Masz po lewej stronie ułamek ,zaś po prawej liczbę zero.
Ułamek ma wartość zero gdy jego licznik jest zerem.Tu licznik nie jest zerem,no to już jest sprzeczność.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ