O godzinie 12.00 ASia wyszla ze schroniska na piesza wedrowke szlakiem turystycznym idac ze srednia predkoscia 5 \frac{}{} km h.
Dwie godziny pozniej z tego samego schroniska wyruszyl Wojtek jadac rowerem ta sama trasa ze srednia predkoscia 20 \frac{}{} km h . Oboje zmierzali do obozu harcerskiego znajdujacego sie w odleglosci 15 km od schroniska. Odpowiedz na pytania.
a) kto dotarl do obozu pierwszy?
b) O ile minut pozniej przybyla do obozu druga osoba?
c) O ktorej godzinie Wojtek dojechal do obozu?
Witam, twoj zapis matematyczny jest trudny do odczytania,
kurs latexu znajdziesz tutaj :
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
a nastepnie edytuj swoj post, aby byl przyjazny dla oka .
km
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Asia przebyła drogę w ciągu 3 godzin.
czyli dotarła tam o 15:00
ten drugi koleś wyjechał o 14:00 , ale całą trasę przebył w mniej niż godzinę.
stąd a ) ten koleś
b ) ten koleś przyjechał o 14:45
bo jak jedzie 20 km/h
to w pół godz. przejedzie 10 km, a następnie w 15 minut 5 km.
razem 15 km w 45 minut.
c ) 14:45
pytaj co bardziej szczegółowo opisać.
generalnie wszystko można na logikę, ale to wynika ze wzoru \(v = \ \frac { s } { t } \\)
czyli dotarła tam o 15:00
ten drugi koleś wyjechał o 14:00 , ale całą trasę przebył w mniej niż godzinę.
stąd a ) ten koleś
b ) ten koleś przyjechał o 14:45
bo jak jedzie 20 km/h
to w pół godz. przejedzie 10 km, a następnie w 15 minut 5 km.
razem 15 km w 45 minut.
c ) 14:45
pytaj co bardziej szczegółowo opisać.
generalnie wszystko można na logikę, ale to wynika ze wzoru \(v = \ \frac { s } { t } \\)