stezenie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 23 kwie 2012, 17:57
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

stezenie

Post autor: natalaa »

W 75 g wody rozpuszczono 50 g cukru. Jaki procent masy otrzymanego roztworu stanowi woda?

A. 25%
B. 40%
C. 60%
D. 75%
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Cała masa roztworu
75+50=125 g
\(\frac{75\cdot 100%}{125}=\frac{300}{5}%=60%\)
Woda stanowi 60% roztworu.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: stezenie

Post autor: josselyn »

Mozna proporcją
\(75-x
125-100%
x=60%\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ