pole powierzchni stozka jest rowne 52 pi cm2. Pole jego powierzchni bocznej jest o 20 pi cm2 wieksze od pola podstawy. Ile jest rowny promien podstawy?
A. 4 cm
B. 6 cm
C. 8 cm
D. 10 cm
Prosze o syzbka odpowiedz ;D
stozek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: stozek
\(P_c=52\pi\\
P_b=P_p+20\pi\\
P_c=P_b+P_p\\
52\pi=P_p+20\pi+P_p\\
32\pi=2P_p\\
P_p=16\pi\\
\pi r^2=16\pi\\
r^2=16\\
r=4\)
P_b=P_p+20\pi\\
P_c=P_b+P_p\\
52\pi=P_p+20\pi+P_p\\
32\pi=2P_p\\
P_p=16\pi\\
\pi r^2=16\pi\\
r^2=16\\
r=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę