1. Uporządkuj rosnąco liczby : \(21^0\) ,\((-0,1)^3\) ,\((1,5)^2\) ,\((-1)^5\).
2. Oblicz \(\frac{\sqrt{32}}{\sqrt{8}\)
3. Rozwiąż nierówność : \(\frac{x}{2}-10>\frac{x+1}{3}\). Podaj najmniejszą liczbę dwucyfrową, która spełnia tę nierówność.
4. Sprowadź wyrażenie do najprostszej posatci : \((2x-y)(2x+y)-(x-y)^2\)
5. Karol kupił książkę za 7zł. Kwota ta stanowi 20% jego kieszonkowego. Ile złotych kieszonkowego miał Karol?
6. Wyznacz wartość funkcji \(y=-\frac{1}{4}x+2\) dla argumentu 16.
7. Oblicz pole trójkąta równoramiennego o bokach długości 12cm, 10cm, 10cm.
8. Długość boku prostokąta wynosi 12dm a jego pole \(60dm^2\). Oblicz długość przekątnej tego prostokąta.
9. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe \(136cm^2\), a pole powierzchni całkowitej \(200cm^2\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Proszę o nie podawanie odrazu wyników tylko jak krok po kroku to zrobić, dziękuję bardzo
Zestaw zadań algebra i 3 geometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zestaw zadań
2
\(\frac{ \sqrt{32} }{ \sqrt{8} }= \sqrt{ \frac{32}{8} } = \sqrt{4}=2\)
\(4
(2x-y)(2x+y)-(x-y)^2=4x^2-y^2-(x^2-2xy+y^2)=4x^2-y^2-x^2+2xy-y^2=3x^2+2xy\)
\(\frac{ \sqrt{32} }{ \sqrt{8} }= \sqrt{ \frac{32}{8} } = \sqrt{4}=2\)
\(4
(2x-y)(2x+y)-(x-y)^2=4x^2-y^2-(x^2-2xy+y^2)=4x^2-y^2-x^2+2xy-y^2=3x^2+2xy\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(21^0=1\\
(-0,1)^3=-0,001\\
1,5^2=2,25\\
(-1)^5=-1\\
(-1)^5<(-0,1)^3<21^0<1,5^2\)
3)
\(\frac{x}{2}-10>\frac{x+1}{3}\;/\cdot 6\\
3x-60>2x+2\\
x>62\)
4)
\((2x-y)(2x+y)-(x-y)^2=4x^2-y^2-(x^2-2xy+y^2)=4x^2-y^2-x^2+2xy-y^2=3x^2-2y^2+2xy\)
5)
\(0,20x=7\\
x=35\)
Kieszonkowe wynosi 35 złotych.
6)
\(f(16)=-\frac{1}{4}\cdot 16+2=-4+2=-2\)
\(21^0=1\\
(-0,1)^3=-0,001\\
1,5^2=2,25\\
(-1)^5=-1\\
(-1)^5<(-0,1)^3<21^0<1,5^2\)
3)
\(\frac{x}{2}-10>\frac{x+1}{3}\;/\cdot 6\\
3x-60>2x+2\\
x>62\)
4)
\((2x-y)(2x+y)-(x-y)^2=4x^2-y^2-(x^2-2xy+y^2)=4x^2-y^2-x^2+2xy-y^2=3x^2-2y^2+2xy\)
5)
\(0,20x=7\\
x=35\)
Kieszonkowe wynosi 35 złotych.
6)
\(f(16)=-\frac{1}{4}\cdot 16+2=-4+2=-2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Zestaw zadań algebra i 3 geometryczne
7. Oblicz pole trójkąta równoramiennego o bokach długości 12cm, 10cm, 10cm.
\(a = 12
b = 10
h = \sqrt{ b^{2}- \left(\frac{1}{2}a \right) ^{2} } = \sqrt{ 100 - 36 } = 8
P = \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 8 = 48\)
8. Długość boku prostokąta wynosi 12dm a jego pole \(60dm^2\). Oblicz długość przekątnej tego prostokąta.
\(60dm^{2} = a \cdot 12dm
a=5dm
d = \sqrt{ 5^{2} + 12^{2} } = 13\)
\(a = 12
b = 10
h = \sqrt{ b^{2}- \left(\frac{1}{2}a \right) ^{2} } = \sqrt{ 100 - 36 } = 8
P = \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 8 = 48\)
8. Długość boku prostokąta wynosi 12dm a jego pole \(60dm^2\). Oblicz długość przekątnej tego prostokąta.
\(60dm^{2} = a \cdot 12dm
a=5dm
d = \sqrt{ 5^{2} + 12^{2} } = 13\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Geometryczne
7)
Narysuj trójkąt równoramienny i wysokość padającą na środek podstawy,która ma 12 cm.
Powstają dwa trójkąty prostokątne.
Tw. Pitagorasa
\(h^2+6^2=10^2\\
h^2+36=100\\
h^2=100-36\\
h^2=64\\
h=8\\
P_{\Delta}=\frac{1}{2}\cdot 12\cdot 8=48\;cm^2\)
ZAD.
Znasz pole prostokata i jego jeden bok,to policzysz drugi
\(a\cdot b=Pole\\
12\cdot b=60\\
b=5\)
Przekątną d oblicz z twierdzenia Pitagorasa
d^2=a^2+b^2\\
d^2=12^2+5^2\\
d^2=144+25\\
d^2=169\\
d=13 dm[/tex]
7)
Narysuj trójkąt równoramienny i wysokość padającą na środek podstawy,która ma 12 cm.
Powstają dwa trójkąty prostokątne.
Tw. Pitagorasa
\(h^2+6^2=10^2\\
h^2+36=100\\
h^2=100-36\\
h^2=64\\
h=8\\
P_{\Delta}=\frac{1}{2}\cdot 12\cdot 8=48\;cm^2\)
ZAD.
Znasz pole prostokata i jego jeden bok,to policzysz drugi
\(a\cdot b=Pole\\
12\cdot b=60\\
b=5\)
Przekątną d oblicz z twierdzenia Pitagorasa
d^2=a^2+b^2\\
d^2=12^2+5^2\\
d^2=144+25\\
d^2=169\\
d=13 dm[/tex]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.9
Pole boczne składa się z czterech pól trójkątów (są one ścianami bocznymi).
Odejmij od pola całkowitego pole boczne i otrzymasz pole podstawy.
\(P_p=200-136=64\)
W podstawie jest kwadrat,to obliczysz krawęź podstawy,czyli bok kwadratu
\(a^2=64\\
a=8\)
Policz pole jednej ściany bocznej
\(136:4=34\)
Jest to pole trójkąta o podstawie 8,ale możesz z tego policzyć wysokość h ściany bocznej
\(\frac{1}{2}\cdot 8\cdot h=34\\
4h=34\;/:2\\
2h=17
h=8\frac{1}{2}\)
Do obliczenia objętości potrzebujesz wysokości H ostrosłupa.
Obliczysz ją z tw.Pitagorasa w trójkącie prostokątnym o bokach H, 0,5a , h.
\(H^2+(0,5a)^2=h^2\\
H^2+4^2=(\frac{17}{2})^2\\
H^2=\frac{289}{4}-16=\frac{225}{4}\\
H=\frac{15}{2}\\
H=7,5\)
Masz wszystko do obliczenia V
\(V=\frac{1}{3}a^2\cdot H=\frac{1}{3}\cdot 64\cdot 7,5=160\;cm^3\)
Pole boczne składa się z czterech pól trójkątów (są one ścianami bocznymi).
Odejmij od pola całkowitego pole boczne i otrzymasz pole podstawy.
\(P_p=200-136=64\)
W podstawie jest kwadrat,to obliczysz krawęź podstawy,czyli bok kwadratu
\(a^2=64\\
a=8\)
Policz pole jednej ściany bocznej
\(136:4=34\)
Jest to pole trójkąta o podstawie 8,ale możesz z tego policzyć wysokość h ściany bocznej
\(\frac{1}{2}\cdot 8\cdot h=34\\
4h=34\;/:2\\
2h=17
h=8\frac{1}{2}\)
Do obliczenia objętości potrzebujesz wysokości H ostrosłupa.
Obliczysz ją z tw.Pitagorasa w trójkącie prostokątnym o bokach H, 0,5a , h.
\(H^2+(0,5a)^2=h^2\\
H^2+4^2=(\frac{17}{2})^2\\
H^2=\frac{289}{4}-16=\frac{225}{4}\\
H=\frac{15}{2}\\
H=7,5\)
Masz wszystko do obliczenia V
\(V=\frac{1}{3}a^2\cdot H=\frac{1}{3}\cdot 64\cdot 7,5=160\;cm^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.