Szukanie liczb

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Szukanie liczb

Post autor: Do96rotka »

Suma trzech liczb jest równa 220. Pierwsza z tych liczb jest trzy razy większa od drugiej i o 80 mniejsza od trzeciej. Znajdź te liczby
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Re: Szukanie liczb

Post autor: lukasz8719 »

Oznaczmy sobie
\(x\) - pierwsza liczba

Druga jest 3 razy mniejsza więc

\(\frac{1}{3}x\) - druga liczba

trzecia jest o 80 większa więc

\(x+80\) - trzecia liczba

\(x+ \frac{1}{3}x+x+80=220
2 \frac{1}{3}x=140
\frac{7}{3}x=140
x=60\)


Czyli te liczby to 60, 20, 140
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Piog »

\(\begin{cases} a + b + c = 220
b = \frac{1}{3} a
c = a + 80\end{cases}

a + \frac{1}{3} a + a + 80 = 220
\frac{7}{3} a = 140 / \cdot \frac{3}{7}
a = 60
b = 20
c = 140\)
ODPOWIEDZ