Wyznaczanie liczby

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Wyznaczanie liczby

Post autor: Do96rotka »

Wyznacz liczbę ,której 43% jest równe

\(\sqrt[3]{3 \frac{3}{8} }\)+(-3)^2\(\cdot\) 1 \(\frac{1}{2}\)-(1-2\(\frac{1}{4}\))^2
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(=\sqrt[3]{\frac{27}{8}}+9\cdot\frac{3}{2}-(-1\frac{1}{4})^2=\frac{3}{2}+\frac{27}{2}-(-\frac{5}{4})^2=15-\frac{25}{16}=15-1\frac{9}{16}=13\frac{7}{16}\)

\(43%x=13\frac{7}{16}\\\frac{43}{100}x=\frac{215}{16}\\x=\frac{215}{16}\cdot\frac{100}{43}\\x=\frac{125}{4}\\x=31,25\)
ODPOWIEDZ