Szukanie liczb

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Szukanie liczb

Post autor: Do96rotka »

Suma dwóch liczb jest równa 155. Znajdź te liczby ,jeżeli 50% pierwszej liczby jest równe tyle ,co \(\frac{1}{3}\) drugiej liczby.
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Piog »

\(\begin{cases} a+b = 155
\frac{1}{2} a = \frac{1}{3} b / \cdot 2
\end{cases}\)

\(\frac{2}{3} b + b = 155
\frac{5}{3} b = 155 / \cdot \frac{3}{5}
b = 93
a = 62\)
ODPOWIEDZ