Obliczanie równania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obliczanie równania

Post autor: Do96rotka »

Oblicz

\(\frac{7}{5}\) : (-1,4)-2,7 \(\cdot\) (-\(\frac{1}{9}\))+ (1\(\frac{1}{3}\))^2\(\cdot\) \(\sqrt{2 \frac{1}{4} }\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(=1,4:(-1,4)-\frac{27}{10}\cdot(-\frac{1}{9})+(\frac{4}{3})^2\cdot\sqrt{\frac{9}{4}}=-1+\frac{3}{10}+\frac{16}{9}\cdot\frac{3}{2}=\\=-\frac{7}{10}+\frac{8}{3}=\frac{-21+80}{30}=\frac{59}{30}=1\frac{29}{30}\)
ODPOWIEDZ