Najprostsza postać wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Najprostsza postać wyrażenia

Post autor: Do96rotka »

Przedstaw wyrażenie w najprostszej postaci
(2x-1)(2x+1)-3(x-2)^2-(6-x)^2
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(=4x^2-1-3(x^2-4x+4)-(36-12x+x^2)=4x^2-1-3x^2+12x-12-36+12x-x^2=24x-49\)
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Piog »

\(4x^{2} - 1 - 3(x^{2}-4x+4) - (36 - 12x + x^{2}) = 4x^{2} - 1 - 3x^{2}+12x-12-36+12x-x^{2} = 24x-49\)
ODPOWIEDZ