Obliczanie wartości wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: Do96rotka »

\(\sqrt{ \frac{2}{5} \cdot \sqrt[3]{125}-4^2 + (- \frac{3}{4} ) : 0,25 }\)
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 20:20 przez Do96rotka, łącznie zmieniany 1 raz.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Sprawdź zapis, wydaje się niepoprawny
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Do96rotka »

irena pisze:Sprawdź zapis, wydaje się niepoprawny
racja pomyliłam się ,już poprawione
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Coś masz źle,bo pod pierwiastkiem masz liczbę ujemną.
Sprawdź znaki + i -.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Obliczanie wartości wyrażenia

Post autor: Piog »

\(\sqrt{ \frac{2}{5} \cdot \sqrt[3]{125}-4^2 + (- \frac{3}{4} ) : 0,25 } = \sqrt{ \frac{2}{5} \cdot 5-16+ (- \frac{12}{4} ) }=\sqrt{ 1-16- 3 } = \sqrt{ -18 }\) co jest nieprawdą.
ODPOWIEDZ