Iloczyn

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Iloczyn

Post autor: Do96rotka »

Suma dwóch liczb wynosi 10, a ich różnica jest o 4 mniejsza od sumy tych liczb. Znajdź iloczyn tych liczb.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\{x+y=10\\x-y=10-4\)

Po dodaniu stronami obu równań:
\(2x=16\\x=8\\8+y=10\\y=2\\\{x=8\\y=2\)
ODPOWIEDZ