trzy trojki, dwie dwójki i jedna jedynka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

trzy trojki, dwie dwójki i jedna jedynka

Post autor: ewelka-6 »

Mając do dyspozycji trzy trojki, dwie dwójki i jedną jedynkę uzupełnij puste pole tak aby wartość otrzymanego wyrażenia była liczbą naturalną. Podaj trzy różne rozwiązania. Zapisz obliczenia
\(\frac{1}{...} *....+ \frac{1}{....} *....+ \frac{1}{.....} *.....=\)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 17:23 przez ewelka-6, łącznie zmieniany 1 raz.
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

prosze o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{1}{3} *3+ \frac{1}{2} *2+ \frac{1}{1} *3 \in N\)
\(\frac{1}{2} *3+ \frac{1}{2} *1+ \frac{1}{3} *3 \in N\)
\(\frac{1}{2} *3+ \frac{1}{2} *3+ \frac{1}{1} *3 \in N\)
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Re: trzy trojki, dwie dwójki i jedna jedynka

Post autor: 506 »

\((1/2)*3+(1/2)*3+(1/1)*3\)
ODPOWIEDZ