rozwiąż

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
evelinkaxp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 25 lis 2010, 21:05
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

rozwiąż

Post autor: evelinkaxp »

(3*(7+8)-40)+10= ???
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: rozwiąż

Post autor: dadam »

evelinkaxp pisze:(3*(7+8)-40)+10= ???
15
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((3\cdot 15-40)+10=(45-40)+10=5+10=15\)
Kolejność wykonywania działań w tym przykładzie:
w nawiasie ,
mnożenie,
dodawanie i odejmowanie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ