Różnica i suma zbiorów

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
saszaw90
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 163
Rejestracja: 16 kwie 2009, 20:56
Podziękowania: 120 razy

Różnica i suma zbiorów

Post autor: saszaw90 »

Witam! Może wydaje się to łatwe. Ale nie mogę zrozumieć, dlaczego tak jest:

\([-2,2) \setminus [-1,1) = [-2,-1) \cup [1,2)\)

Mam na myśli sumę zbiorów. Że tak wyszło.
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Różnica i suma zbiorów

Post autor: maqok »

No ze zbioru <-2,2) "kasujesz" zbiór <-1,1) i co ci zostaje? Z lewej strony patrząc na oś zostaje zbiór <-2,-1) a z prawej <1,2).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Narysuj te przedziały na jednej osi.
Z dłuższego od -2 do 2 wyjmij ten krótszy od -1 do 1.
Zostają Ci dwa kawałki i to jest wynik usunięcia elementów zbioru [-1;1) ze zbioru [-2;2).
Wynik da się zapisać jako suma tych elementów,które zostały.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
saszaw90
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 163
Rejestracja: 16 kwie 2009, 20:56
Podziękowania: 120 razy

Re: Różnica i suma zbiorów

Post autor: saszaw90 »

maqok pisze:No ze zbioru <-2,2) "kasujesz" zbiór <-1,1) i co ci zostaje? Z lewej strony patrząc na oś zostaje zbiór <-2,-1) a z prawej <1,2).
Dziękuje. Myślę, że zrozumiałem, jak możesz, to prosiłbym o sprawdzenie:

\([-3,4) \setminus [-2,5) = [-3,-2) \cup [4,5)\)
\([4,5) \setminus [-1,3) = [-1,3) \cup [4,5)\)

Jeśli dobrze, to rozumiem :)
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Różnica i suma zbiorów

Post autor: maqok »

\(<-4,5) \setminus <-1,3)=<-4,-1) \cup <3,5)\)
Przy -1 nie domykamy.

\(<-3,4) \setminus <-2,5)=<-3,-2)\)
Nic więcej nam nie zostanie ;)
saszaw90
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 163
Rejestracja: 16 kwie 2009, 20:56
Podziękowania: 120 razy

Re: Różnica i suma zbiorów

Post autor: saszaw90 »

maqok pisze:\(<4,5) \setminus <-1,3)=<-4,-1) \cup <3,5)\)
No tak, teraz już rozumiem, skąd się wzięło. Tylko jednego nie rozumiem, chodzi mi o \(-4\), dlaczego akurat \(-4\), a nie \(-\infty\).
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Post autor: maqok »

Tam wycięło się z cytatu mojej wypowiedzi i jest zamiast -4 to 4. Po pierwsze tam oczywiście jest -4.

Po drugie -4 a nie \(- \infty\) bo ten drugi zbiór nie wycinasz z \((- \infty , \infty )\) tylko z jakiegoś zbioru, tu akurat zaczynającego się na -4.
saszaw90
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 163
Rejestracja: 16 kwie 2009, 20:56
Podziękowania: 120 razy

Re: Różnica i suma zbiorów

Post autor: saszaw90 »

maqok pisze:Po drugie -4 a nie \(- \infty\) bo ten drugi zbiór nie wycinasz z \((- \infty , \infty )\) tylko z jakiegoś zbioru, tu akurat zaczynającego się na -4.
No tak, teraz jest wszystko jasne. Zabrakło minusa. Teraz rozumiem, tylko, że ja podałem:

\([4,5) \setminus [-1,3) = ...\), gdzie nie ma tam minusa przed \(4\). To wtedy byłoby: \((3,5)\)?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\([4;5)\[-1;3)=[4;5)\)
Jak wyrzucasz z pierwszego zbioru liczby od -1 do 3,to nic nie wyrzucasz z przedziału [4;5),bo liczby do odjęcia
nie są z tego przedziału.(one są poza przedziałem),czyli przedział wyjściowy pozostaje bez zmian.

Jeśli ja z Twojej biblioteczki wyjmę zbiór listów napisanych po chińsku,to twój księgozbiór pozostanie
nienaruszony.(Chyba,że masz takie listy :))
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ