zestaw II

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

zestaw II

Post autor: chocapicc »

1. Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3?

2. Oblicz pole trójkąta równoramiennego o dwóch bokach długości 10 i 5.
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: zestaw II

Post autor: maqok »

zad 2
trójkąt o bokach 10 10 i 5

\(x^2=10^2-2,5^2=93,75

x= \sqrt{93,75}

P= \frac {5 \cdot\sqrt{93,75} }{2}\)
Awatar użytkownika
jazz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2012, 15:08
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: zestaw II

Post autor: jazz »

1.

pierwsza trzycyfrowa liczba, która jest podzielna przez 3 to 102
ostatnia to 999

\(a_1=102\)
\(a_n=999\)

liczy podzielne przez 3 tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3

r=3
\(a_n=a_1+(n-1) \cdot r\)

Po podstawieniu wartości i wyliczeniu wychodzi:
n=300

Odp. Jest 300 trzycyfrowych liczb podzielnych przez 3.
"Wiem, że się urodziłem. Wiem, że umrę. To pomiędzy jest moje."

GG:28363526
ODPOWIEDZ