Rozwiąż równanie i nierówność kwadratową:
a) (3x jest do kwadratu)
b) -x-4x+5 (mniejsze od) 0 (-x jest do kwadratu)
Nie umiem używać tych znaków więc dlatego tak je rozpisuje, przepraszam za utrudnienia
poprawka- równania i nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(a)\\
???\\
b)
-x^2-4x+5<0\\
\Delta=(-4)^2-4\cdot (-1)\cdot 5=16+20=36\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\sqrt{\Delta}=6\\
x_1=\frac{4-6}{-2}=1\\
x_2=\frac{4+6}{-2}=-5\\
x\in(-\infty;-5)\cup (1;+\infty)\)
Parabola jest ramionami do dołu i wartości ujemne ma w podanych przedziałach.
???\\
b)
-x^2-4x+5<0\\
\Delta=(-4)^2-4\cdot (-1)\cdot 5=16+20=36\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\sqrt{\Delta}=6\\
x_1=\frac{4-6}{-2}=1\\
x_2=\frac{4+6}{-2}=-5\\
x\in(-\infty;-5)\cup (1;+\infty)\)
Parabola jest ramionami do dołu i wartości ujemne ma w podanych przedziałach.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.