1. Ile jest liczb czterocyfrowych, w których cyfra setek jest równa 2, a suma wszystkich cyfr wynosi 4?
2. W miejsce symboli @ i # wstaw cyfry tak, aby liczba 12 @3# była podzielna przez 12. Wskaż wszystkie możliwości.
3. Podaj najmniejszą liczbę pierwszą należącą do przedziału:
a. <5,19>
b. (7,46)
c. <20,123>
4. Cena komputera w sklepie wynosiła 1500zł. Cenę podniesiono dwukrotnie o 7%. Ile wynosi obecna cena?
zestaw 1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Dwie ostnie cyfry muszą tworzyć wielokrotność liczby 4.
2200---jedyna liczba spełniająca warunki zadania..
2)Liczba dzieli się przez 12 jeśli jest podzielna przez 3 i przez 4.
Dwie ostatnie cyfry:32 lub 36.
Trzecią dobierasz tak,by suma cyfr była podzielna przez 3
Otrzymasz:12132,12432,12732,12036,12336,12636,12936.
3)
a)5
b)11
c)23
4)
\(1,07\cdot 1,07\cdot 1500=1717,35\)
Dwie ostnie cyfry muszą tworzyć wielokrotność liczby 4.
2200---jedyna liczba spełniająca warunki zadania..
2)Liczba dzieli się przez 12 jeśli jest podzielna przez 3 i przez 4.
Dwie ostatnie cyfry:32 lub 36.
Trzecią dobierasz tak,by suma cyfr była podzielna przez 3
Otrzymasz:12132,12432,12732,12036,12336,12636,12936.
3)
a)5
b)11
c)23
4)
\(1,07\cdot 1,07\cdot 1500=1717,35\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: zestaw 1
wg mnie jeszcze dwie dodatkowe: 1210, 1201 no i 2200chocapicc pisze:1. Ile jest liczb czterocyfrowych, w których cyfra setek jest równa 2, a suma wszystkich cyfr wynosi 4?
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!