iloczyn dwóch...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

iloczyn dwóch...

Post autor: martaa »

Iloczyn dwóch kolejnych liczb nieparzystych wynosi 1295. Jakie to liczby? Wykonaj odpowienie obliczenia.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((2n-1)(2n+1)=1295\\4n^2-1=1295\\4n^2=1296\\n^2=324\\n=18\ \vee\ n=-18\)

\(\{2n-1=35\\2n+1=37\) lub \(\{2n-1=-37\\2n+1=-35\)
ODPOWIEDZ