funkcja kwadratowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

funkcja kwadratowa

Post autor: martaa »

Funkjcę kwadratową \(f(x)= -2x^2-7x+9\) 2x jest do kwadratu, ale nie wiedziałam jak to wpisać

Przedstaw w postaci kanonicznej i iloczynowej.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x_w=\frac{7}{2\cdot(-2)}=-\frac{7}{4}\\f(-\frac{7}{4})=-2\cdot\frac{49}{16}+\frac{49}{4}+9=-\frac{49}{8}+\frac{98}{8}+9=\frac{49}{8}+\frac{72}{8}=\frac{121}{8}\)

Kanoniczna:
\(f(x)=-2(x+\frac{7}{4})^2+\frac{121}{8}\)

\(-2x^2-7x+9=0\\\Delta=49+72=121\\x_1=\frac{7-11}{-4}=1\ \vee\ x_2=\frac{7+11}{-4}=-4,5\)

Iloczynowa:
\(f(x)=-2(x-1)(x+4,5)\)
ODPOWIEDZ