Funkcja liniowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Funkcja liniowa

Post autor: martaa »

Dla jakich wartości parametru "m" funkcja liniowa f(x)= (4-5m) x+3m-2
a) jest rosnąca
b) przecina oś "y" w punkcie -4

Będę wdzięczna za rozwiązanie.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
Funkcja liniowa f(x)=ax+b jest rosnąca, jeśli a>0

\(4-5m>0\\-5m>-4\\m<0,8\)

b)
\(f(0)=-4\\f(0)=3m-2\\3m-2=-4\\3m=-2\\m=-\frac{2}{3}\)
ODPOWIEDZ