wykres funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

wykres funkcji

Post autor: martaa »

Byłabym wdzięczna za rozwiązanie zadania i jeśli to możliwe krótkie wytłumaczenie (wstawię kilka zadań)

1) Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty : A= (-4, -1) B= (-2, 3)

Wyznacz wzór tej funkcji oraz oblicz jej miejsce zerowe (wykonaj rysunek, chociaz wiem ze z rysunkiem będzie tu gorzej ;))
Z góry dziękuję.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(y=ax+b\\\{-1=a\cdot(-4)+b\\3=a\cdot(-2)+b\)

\(\{-4a+b=-1\\-2a+b=3\)

\(-4a+b+2a-b=-1-3\\-2a=-4\\a=2\\-4\cdot2+b=-1\\-8+b=-1\\b=7\)

\(f(x)=2x+7\)

Miejsce zerowe:
\(f(x)=0\\2x+7=0\\2x=-7\\x=-3,5\)

Wykres- prosta przechodząca przez dane w treści zadania punkty
ODPOWIEDZ