funkcja/równania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

funkcja/równania

Post autor: chocapicc »

1. Dla jakiego parametru m podana funkcja jest malejąca:
f(x)= (2x-4)x+3

2. Rozwiąż:
a) |-x+4|= -1
b) |2x-4|<2
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

1)a gdzie w tej funkcji z 1 zadania jest ten parametr m?
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: funkcja/równania

Post autor: dadam »

[quote="chocapicc"]1. Dla jakiego parametru m podana funkcja jest malejąca:
f(x)= (2x-4)x+3

Tu nie ma m!
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: chocapicc »

taki mam jeden podpunkt w książce;/ wszystkie inne zrobiłam, taki na serio jest. możliwe, że błąd w druku?
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

2.\(|-x+4|=1\)
\(-x+4=-1\) lub \(-x+4=1\)
\(x=5\) lub x=3
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 16:04 przez anex12345, łącznie zmieniany 1 raz.
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

mozliwe mysle ze miało byc f(x)= (2m-4)x+3
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: funkcja/równania

Post autor: dadam »

2. Rozwiąż:
a) |-x+4|= -1
b) |2x-4|<2
a) |-x+4|=-1 nie ma rozwiązań bo wartość bezwzględna zawsze \(\ge 0\)
chyba, że zamiast -1 ma być 1 (wówczas 2 rozwiązania: x=5, x=3)
b) \(-2<2x-4<2\)
\(2<2x<6\)

\(1<x<3\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 16:08 przez dadam, łącznie zmieniany 1 raz.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

\(|2x-4|<2\)
\(2x-4<2 \wedge 2x-4>-2\)
\(2x<6 \wedge 2x>2\)
\(x<3 \wedge x>1\)
\(x \in (1,3)\)
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: funkcja/równania

Post autor: dadam »

f(x)= (2m-4)x+3 malejąca gdy (2m-4)<0, czyli m<2
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
ODPOWIEDZ