Wyrażenia algebraiczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiaak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 07 lut 2012, 23:31
Podziękowania: 37 razy
Płeć:

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: kasiaak »

Witam,
mam problem z kilkoma zadaniami, bardzo prosze o pomoc i dokładne wytlumaczenia, gdyż mam niedługo z tego kartkówkę...

1. Sprawdź, dla jakich liczb n wartość podanego wyrażenia jest liczbą naturalną:
a) \(\frac {n(n-3)}{2}\)

b) \(\frac {(n+2)(n-1)}{2}\)

c) \(\frac {n(n+1)(n+2)}{6}\)

2. Znajdź conajmniej jedną liczbę n, dla której wyrażenie
\(\frac{n^3 - n^2 - n}{n-1}\)
jest liczbą całkowitą.

3. Zapisz takie wyrażenie algebraiczne, które dla każdej liczby naturalnej nprzyjmuje wartości większe od 10.

z góry dziękuję :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)
\(n\ge3\)

b)
\(n\ge1\)

c)
\(n\in N\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Na pewno dla \(n=2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(n^2+11\)
kasiaak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 07 lut 2012, 23:31
Podziękowania: 37 razy
Płeć:

Re: Wyrażenia algebraiczne

Post autor: kasiaak »

dzięki, a czy mogłabym jeszcze prosić o wytlumaczenie, skad się wzieły te wyniki?
ODPOWIEDZ