Średnia arytmetyczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Średnia arytmetyczna

Post autor: Do96rotka »

W klasach drugich liczących 120 osób przeprowadzono badania ,ile sekund każda osoba wytrzyma pod wodą.Wyniki notowano po każdych zakończonych 20 sekundach. Oblicz średnią arytmetyczną uzyskanych wyników.

Obrazek
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(sr=0,05\cdot140+0,45\cdot120+0,2\cdot100+0,25\cdot80+0,05\cdot60=7+54+20+20+3=104\)
ODPOWIEDZ