1.Zapisując wyrażenie \(\sqrt[3]{9} \cdot \sqrt[6]{81}\) w postaci potęgi liczby 3 otrzymamy?
2.Wartością liczbową wyrażenia \(\sqrt[3]{-1 \frac{11}{16} } \cdot \sqrt[3]{2}\) jest ?
Liczby rzeczewiste
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
1.
\(\sqrt[3]{9} \cdot \sqrt[6]{81}=3^{2 \cdot \frac{1}{3}} \cdot 3^{4 \cdot \frac{1}{6} }=3^{ \frac{2}{3}+ \frac{2}{3}}=3^{ \frac{4}{3}}\)
2. \(\sqrt[3]{-1 \frac{11}{16} } \cdot \sqrt[3]{2}=\sqrt[3]{\frac{-27}{16}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \sqrt[3]{-\frac{1}{2}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \cdot \sqrt[3]{\frac{-1}{2}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \cdot \sqrt[3]{-1}\)
\(\sqrt[3]{9} \cdot \sqrt[6]{81}=3^{2 \cdot \frac{1}{3}} \cdot 3^{4 \cdot \frac{1}{6} }=3^{ \frac{2}{3}+ \frac{2}{3}}=3^{ \frac{4}{3}}\)
2. \(\sqrt[3]{-1 \frac{11}{16} } \cdot \sqrt[3]{2}=\sqrt[3]{\frac{-27}{16}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \sqrt[3]{-\frac{1}{2}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \cdot \sqrt[3]{\frac{-1}{2}} \cdot \sqrt[3]{2}=\frac{3}{2} \cdot \sqrt[3]{-1}\)