suma na iloczyn

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amelka96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2012, 17:28
Płeć:

suma na iloczyn

Post autor: amelka96 »

zmień sumę na iloczyn

a)10x+5y-6x+3y

b)3+2a-15a+10a²

c)d(2x-s)+(2x-s)

d)3a²+2a³b²-a²c


f)3c²+2a-4a²-6ac²

h) 2√3x - √2+√3(-√2+2√3x)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(=4x+8y=4(x+2y)\)

b)
\(10a^2-13a+3=10a^2-3a-10a+3=a(10a-3)(-(10a-3)=(10a-3)(a-1)\)

c)
\(=(2x-s)(d+1)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

d)
\(=a^2(3-2ab^2-c)\)

e)
\(=3c^2+2a-2a(2a+3c^2)=(2a+3c^2)(1-2a)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

h)
\(=(2\sqrt{3}-\sqrt{2})(1+\sqrt{3})\)
ODPOWIEDZ