Marek i Jurek mierzyli odległość między sosną i brzozą za po

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Marek i Jurek mierzyli odległość między sosną i brzozą za po

Post autor: josselyn »

Marek i Jurek mierzyli odległość między sosną i brzozą za pomocą kijów. Kij Marka miał
długość 70 cm, a Jurka 60 cm. W czasie mierzenia końce kijów chłopców, nie licząc
momentu rozpoczęcia, pokryły się dziesięć razy. Odległość między sosną i brzozą jest równa:
A. 42 m B. 84 m C. 0,42m D. 8,4 m
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(NWW(70,\ 60)=420\)

Końce kijów pokrywają się co 420cm. Czyli- odległość mierzona wynosi
\(10\cdot420=4200cm=42m\\A.\)
ODPOWIEDZ